När rätt objekt dyker upp

Vi vill att du med vår hjälp ska hitta ditt drömhem och att allt ska kännas tryggt. Vi ser till att du är väl förberedd när du ska göra en av ditt livs största affärer.

Gör dig redo

Vad är viktigast för dig?
Fundera noggrant på vad som är viktigt för dig vad gäller ditt boende. Är det läget, antalet rum, priset, gården, skicket, närhet till havet eller att du får god service? När du vet vad som är viktigast börjar du ta del av utbudet på marknaden.

Finansiering. 
Före du ger ett bud eller deltar i en eventuell budgivning behöver du ha finansieringen (lånelöfte). Tveka inte att höra av dig till oss om du behöver hjälp med information om hur du ska gå tillväga och vad som är viktigt att tänka på.

Träffa din mäklare.
Då du börjar gå på visningar träffar du oss vid varje enskilt objekt. Du kan också boka in ett personligt möte med oss för att gå igenom dina önskemål. Ju bättre kontakt vi har, desto lättare är det för oss att hjälpa dig hitta just din drömbostad.

NYHET VISNINGAR: Nu också Digitala Visningar, fråga oss på info@lyyski.ax
Visningen är din chans att uppleva huset eller lägenheten på plats. Får du rätt känsla? Skulle du trivas här? Ta del av prospektet och övriga handlingar. Vi finns alltid på plats för att svara på alla dina frågor och om du är intresserad så håller vi kontakten och hjälper dig vidare i processen.

Mitt i köpet

Undersökningsplikt.
Säljaren ska förse oss med all väsentlig information om objektet och du som köpare har även en undersökningsplikt. Granska försäljningsprospektet och övriga handlingar noga. För att granska objektet närmare får du gärna vid behov anlita en rådgivare med kunskap om hus och byggnation.

Stängning. 
Då du har hittat ditt objekt tillsammans med oss, tveka inte utan gå raskt vidare och lägg ett bud. Om du accepterar utgångspriset hålls objektet oftast öppet i ytterligare 1-2 veckor innan stängning. Det är säljaren som avgör tidpunkt för stängning.. Om flera intressenter accepterar utgångspriset avgörs köpet vanligtvis via budgivning.

Budgivning. Såklart kan du också delta över telefon eller digitalt! 
Budgivning hålls i de flesta fall på Lyyski Fastigheters kontor. Alla som har accepterat utgångspriset närvarar vid budgivningen, på plats eller via telefon. Det är även möjligt att ge fullmakt åt en annan person att företräda en.

Kontrakt och avtal. (Nyhet: många avtal kan signeras digitalt). 
I samband med köpslut sammanställer vi köpebrev och alla nödvändiga dokument. Därefter träffas säljare och köpare för att signera köpebrevet och vi går tillsammans igenom allt praktiskt som gäller vid övertagande av bostaden. Du får alltid ta del av köpebrevet på förhand i god tid om du så önskar.

Efter köp

Betalning och avgifter 
Erläggande av köpeskilling kan ske i en eller flera rater, enligt avtal mellan säljare och köpare. Ibland kan det även vara aktuellt med en handpenning som en säkerhet för bägge parter. Förutom köpeskillingen tillkommer även eventuell överlåtelseskatt, kostnader för ansökan om lagfart samt jordförvärvstillstånd när detta behövs, upprättande av köpebrev, och en i förordning fastställd avgift för offentligt bevittnande (vid överlåtelse av fastighet).

Uppföljning 
Vi finns tillhands för dig även efter avslutad affär, kontakta oss gärna. Vi arbetar för att ständigt förbättra och utveckla vår service och vill därför höra hur du har uppfattat oss. Vi blir väldigt tacksamma om du tar dig tid att gå in och gillar vår Facebooksida och skriver en recension om vårt arbete.

Hembygdsrätten

Om du saknar åländsk hembygdsrätt kan du som inflyttad eller om du har för avsikt att fast bosätta dig på Åland, förvärva fast egendom på Åland; t ex inom planerade områden och i bykärna - både bostadstomter och bostadshus. Vill du prova på att bo på Åland kan du alltid förvärva t ex aktielägenhet i ett bostadsaktiebolag. Vi har ett stort urval av alternativa aktielägenheter, strandvillor, strandnära boende med utsikt och tillgång till strand, vilket kan vara en början att lära känna vårt vackra landskap och utan krav på att flytta hit permanent. Vi guidar dig gärna genom denna djungel.

Hembygdsrätten är ett lokalt medborgarskap som du kan ansöka om när du som inflyttad har bott på Åland oavbrutet i minst fem år och är finsk medborgare.

Med åländsk hembygdsrätt får du rätt att äga mark och idka näringsverksamhet i landskapet. Du får även rösta och ställa upp i val. I många fall kan du även utan hembygdsrätt äga mark eller utöva näring på Åland. Du kan ha den rätten direkt på grund av lagstiftningen eller så kan du få ett särskilt tillstånd från Ålands landskapsregering (jordförvärvstillstånd och näringsrätt). När du bott stadigvarande på Åland minst fem år i sträck har du rätt att förvärva mark obegränsat på Åland, även om du saknar hembygdsrätt.

Vissa typer av fastighet, bland annat attraktiva strandområden, kräver antingen hembygdsrätt eller jordförvärvstillstånd.

Köpuppdrag

I samband med förmedling kommer vi på ett kostnadsfritt förstabesök till din bostad på Fasta Åland. Vi ger dig då ett muntligt utlåtande om värdet på din bostad. Värderingen kan även uppdateras och kompletteras till ett mer heltäckande skriftligt värderingsuppdrag.

I samband med köpuppdrag kontaktar vi fastighetsägare i vårt kontaktnät och i vår tjänst ingår därtill övrig rådgivning, assistans och förhandling. Vi vet vilka de viktigaste frågorna är som ska ställas till en fastighetsägare före ett köp. Vi samarbetar med certifierade besiktningsmän som vi kan förmedla kontakt till om du vill känna dig extra trygg vad gäller bostadens skick. Vid behov kan vi hjälpa till med kvalificerad juridisk rådgivning.

Om vi hittar ett objekt som du bestämmer dig för att köpa erlägger du ett arvode till oss, motsvarande det arvode som säljaren betalar oss vid ett säljuppdrag. Det finns inget som hindrar att du på egen hand och parallellt med vårt uppdrag söker efter ditt objekt och du kan när som helst avsluta uppdraget hos oss. Vi kommer separat överens om priset för varje uppdrag. 

Kontakta oss för mer information.

Juridisk trygghet

Utöver traditionell fastighetsförmedling erbjuder vi ett brett sortiment av juridiska tjänster. Hos oss får du hjälp med det mesta du kan behöva eller som kan bli aktuellt vid överlåtelse såsom olika avtal, skattefrågor, ansökningsärenden, värderingar, bouppteckning, arvskiften mm.

Läs mer

Skapa bevakning

Lägenhet, tomt, hus eller sommarstuga - skapa en bevakning hos oss så meddelar vi dig när det kommer in nya objekt som uppfyller dina kriterier.

Välj bevakning

Lånekalkylator

Har du pengarna som krävs eller behöver du ta ett banklån? En av våra långvariga samarbetspartners är Andelsbanken för Åland. Med hjälp av deras lånekalkylator kan du lätt räkna ut månadsraterna, lånetiden eller lånebeloppet enligt ditt önskemål.

TIll lånekalkylatorn

Värdering för köpare

Även som köpare kan du behöva hjälp med att värdera en fastighet eller ett annat objekt, en ”second opinion”. Kanske ska du läga ett bud på ett objekt och behöver vår professionella bedömning eller åsikt i något annat sammanhang. Vi hjälper dig!

Kontakta oss